Άγρια ​​κοράλλια τρέφονται με μικροσκοπικά τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων.

Οι επιστήμονες έδειξαν για πρώτη φορά ότι ορισμένα άγρια ​​κοράλλια τρέφονται με μικροσκοπικά τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων. Ακόμα χειρότερα, τα ζώα φαίνεται να προτιμούν αυτά τα «μικροπλαστικά» από τη φυσική τους τροφή – ακόμα και όταν το πλαστικό μεταφέρει βακτήρια που μπορούν να τα σκοτώσουν.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, επικεντρώθηκε σε ένα είδος κοραλλιών που συλλέχθηκε από το Rhode Island, ένα είδος που χτίζει μικρές συστάδες όχι μεγαλύτερες από μια ανθρώπινη γροθιά. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι πιο γνωστά τροπικά κοράλλια που χτίζουν υφάλους μπορεί επίσης να καταναλώνουν και να βλάπτονται από μικροσκοπικά πλαστικά.

Τα νέα αποτελέσματα προσθέτουν στην αυξανόμενη αίσθηση ότι τα πλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον, από ψηλές κορυφές βουνών έως τις βαθύτερες τάφρους του ωκεανού. Πολλοί οργανισμοί, από ψάρια έως πουλιά, βρέθηκαν να τρώνε μικρά κομμάτια πλαστικού. Το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι, μέσω μολυσμένου νερού και πηγών τροφίμων.

Είμαστε εθισμένοι στο πλαστικό. Αλλά πώς εξαρτάται τόσο πολύ ο κόσμος από αυτόν;

Illustration image for ocean plastic pollution ©AP images/European Union – EP

Όταν η βιολόγος κοραλλιών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Randi Rotjan, η οποία ηγήθηκε της νέας μελέτης, ξεκίνησε για πρώτη φορά να εργάζεται σε θαλάσσια οικοσυστήματα, δεν περίμενε να επικεντρωθεί στα πλαστικά. Ήταν ενθουσιασμένη για τη μελέτη κοραλλιών και, όπως λέει, έχοντας μια συνομιλία με τη φύση.

Η Rotjan και οι συνάδελφοί της συνέλεξαν τέσσερις αποικίες άγριων Astrangia poculata, ένα μικρό κοράλλι που ζει έξω από τις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ από τη Μασαχουσέτη μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού. Επέλεξαν τον τόπο μελέτης τους, στα ανοικτά των ακτών του Ρόουντ Άιλαντ, επειδή ήταν κοντά σε αστικό περιβάλλον – η Πρόβιντενς είναι 24 μίλια μακριά – που αναμένεται να μολύνει το νερό με πλαστικό.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές έκοψαν τα μεμονωμένα πλοκάμια κοραλλιών και μέτρησαν τον αριθμό των μικρών πλαστικών. Βρήκαν περισσότερες από 100 μικρές ίνες σε κάθε πολύποδα. Αν και αυτό ήταν το πρώτο ρεκόρ μικρών πλαστικών σε άγρια ​​κοράλια, προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη δείξει ότι το ίδιο είδος κοραλλιών κατανάλωσε πλαστικό και σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Πηγή: https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/06/these-corals-choose-to-eat-plastic-over-food/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *