Με την τέχνη του Ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο έχει υπάρξει το πιο σημαντικό μαγειρικό συστατικό για τους Έλληνες από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος το αποκαλούσε «Υγρό Χρυσό» και ο Ιπποκράτης «Μέγα Γιατρικό».

Θεωρείται το πιο υγιεινό έλαιο στον κόσμο, περιέχοντας μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες. Αποτελεί το βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής.

Μας συνοδεύει στη διάρκεια όλης της ζωής μας.

Είναι το εθνικό μας προϊόν.

Είναι το δώρο της Μητέρας Φύσης στην ανθρωπότητα.

Όμως πόσο καλά το γνωρίζεις;

Γνώριζες ότι το Ελαιόλαδο:

  • Αποτελείται από κατηγορίες και κάποιες από αυτές δεν είναι βρώσιμες ή μπορεί να μην έχουν κανένα όφελος για την υγεία σου;
  • Αν δεν το συντηρήσεις σωστά αλλοιώνεται πολύ γρήγορα;
  • Μπορεί να έχει αρκετά ελαττώματα τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες στο γευσιγνώστη για το τι δεν πήγε καλά στα βήματα της παραγωγικής του διαδικασίας;
  • Μπορεί να αναδείξει ένα πιάτο ή να το υποβαθμίσει τελείως αν συνοδευτεί από μια «λάθος» ποικιλία ή αν έχει ελαττώματα;

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μοναδικό προϊόν. Το να μάθει κανείς να το αξιολογεί και να το επιλέγει μπορεί να τον ταξιδέψει σε έναν κόσμο γεμάτο πρωτόγνωρες γεύσεις και αρώματα και αν του χαρίσει αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες.

Η γευσιγνωσία ελαιολάδου γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη σε όσους ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία αλλά και για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος να εξερευνήσει κανείς την ποικιλία των αρωμάτων και των γεύσεών του καθώς και τους αμέτρητους τρόπους που μπορεί να το συνδυάσει σωστά με το φαγητό, ώστε να δημιουργήσει αξέχαστα πιάτα.

Στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των ποικιλιών ελιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλος (πάνω από 160), η γευσιγνωσία μπορεί να είναι μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς κάθε ποικιλία παράγει ελαιόλαδο με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Επιπλέον, τα ελαιόλαδα από την ίδια ποικιλία που παράγονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού κατά το χρόνο συγκομιδής, τις κλιματολογικές συνθήκες και τις διαδικασίες ελαιοποίησης που ακολουθήθηκαν.

Φανταζόσουν ποτέ πως μέσα σε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί κανείς να ανακαλύψει αρώματα λαχανικών, φρούτων ή μπαχαρικών όπως φρεσκοκομμένο χόρτο, αγκινάρα, μήλο, εσπεριδοειδή, πράσινο αμύγδαλο, ντομάτα, αχλάδι, κανέλα, βανίλια, κλπ. Τα θετικά χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι τρία: το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Οι όροι που χρησιμοποιούνται στη γευσιγνωσία των παρθένων ελαιολάδων είναι παρόμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το κρασί. Έτσι ένα καλό ελαιόλαδο πρέπει να έχει ισορροπία, αρμονία και πολυπλοκότητα.

Τα ελαττώματα είναι πολύ περισσότερα και αφορούν κακές πρακτικές στο χωράφι, στο ελαιοτριβείο ή στον τρόπο διατήρησης του ελαιολάδου. Το σίγουρο είναι πως στο θέμα διατήρησης το λάδι δεν είναι σαν το κρασί. Δεν γίνεται καλύτερο με το χρόνο αλλά ακριβώς το αντίθετο. Έτσι λοιπόν όσο πιο φρέσκο τόσο καλύτερο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το χρώμα δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας του ελαιολάδου. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες γευσιγνώστες χρησιμοποιούν ποτήρια γευσιγνωσίας σκούρου μπλε ή κόκκινου χρώματος (τα οποία τηρούν τις προδιαγραφές του  Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας) έτσι ώστε να μην επηρεάζονται από το χρώμα του λαδιού στην οργανοληπτική τους ανάλυση. Ωστόσο, σε πιο ερασιτεχνικές γευσιγνωσίες είναι αποδεκτή η χρήση διάφανων ποτηριών.

Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς περισσότερα για το ελαιόλαδο είναι να μάθει πώς να το δοκιμάζει.

Συμμετέχοντας σε ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας, μπορείς να ανακαλύψεις τα μοναδικά αρώματα και τις γεύσεις των διαφορετικών ποικιλιών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να μάθεις να συνδυάζεις αυτές τις ποικιλίες με το φαγητό σου, να δεις πόσο καλά λειτουργούν οι αισθήσεις σου και ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία με φίλους ή την οικογένειά σου!

Ο Όμηρος το αποκαλούσε «Υγρό Χρυσό» και ο Ιπποκράτης «Μέγα Γιατρικό».

Mykonos Olive Oil Tasting

Η Mykonos Olive Oil Tasting ιδρύθηκε το 2018 στη Μύκονο με σκοπό να μυήσει τους επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και τους ντόπιους καταναλωτές στον κόσμο του ποιοτικού Ελληνικού ελαιολάδου. Παρέχει σεμινάρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια και γευσιγνωσίες γύρω από το ελαιόλαδο, τα παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, τη Μεσογειακή Διατροφή, την υγεία και ευεξία. Απευθύνεται σε ενήλικες, παιδιά και επαγγελματίες της εστίασης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δημιουργός της είναι η Αννίτα Ζάχου, γεωπόνος, επαγγελματίας γευσιγνώστρια ελαιόλαδου απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Χαέν στην Ισπανία, σύμβουλος υγείας & ευεξίας και Μεσσήνια στην καταγωγή. Θεωρεί αποστολή της να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της επάνω στην ποιότητα, τη σωστή επιλογή, τις πολλαπλές χρήσεις και τα οφέλη για την υγεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και της Μεσογειακής Διατροφής, δημιουργώντας πρεσβευτές τους σε όλο τον κόσμο.

Δημιουργός της είναι η Αννίτα Ζάχου

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι γευσιγνωσίες είναι ομαδικές ή ιδιωτικές και λαμβάνουν χώρα στη Μύκονο. Τους χειμερινούς μήνες παρέχονται ομαδικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για τους επαγγελματίες της εστίασης παρέχονται εκπαιδευτικά εργαστήρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο να τους βοηθηθούν να ανακαλύψουν, να αξιολογήσουν, να εκτιμήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά το πιο πολύτιμο συστατικό που τους έχει προσφέρει η φύση, το ελαιόλαδο.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

– Την κατάρτιση των επαγγελματιών του κλάδου τροφίμων στη γευσιγνωσία και την αξιολόγηση του ελαιολάδου.

– Την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου για εστιατόρια και εισαγωγείς προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις αγοράς.

– Την εκπαίδευση των Σεφ για το πώς να συνδυάζουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδου με το φαγητό.

– Την οργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε χώρους εστίασης.

Στη χώρα που το ελαιόλαδο αποτελεί μαγειρικό συστατικό από την αρχαιότητα, που είναι η τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή και πρώτη σε κατά κεφαλή κατανάλωση, η βαθύτερη γνώση και αξιολόγηση του εθνικού μας προϊόντος θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο για τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και για τους καθημερινούς καταναλωτές του.

www.mykonosoliveoiltasting.com

info@mykonosoliveoiltasting.com

Τηλ. +30-6979226475

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *