Μελισσόχορτο ή μελισσοβότανο

Melissa officinalis L. Γνωστό και ως Lemon Balm, το όνομα Μελλίσα είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης εξαιτίας της ότι τα λευκά άνθη του είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις μέλισσες.

Αναφορές σχετικά με τη χρήση του, χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια με καταχωρήσεις στο Historia Plantarum (περίπου 300 π.Χ.) και στο Materia Medica (περίπου 50-80 π.Χ.). Μετά την εισαγωγή του στην Ισπανία τον έβδομο αιώνα, η χρήση του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέχρι το Μεσαίωνα.

Η φαρμακευτική χρήση σε όλη αυτή την πρώιμη εποχή περιλαμβάνει μια σύσταση του Paracelsus (1493–1541) ότι το βάλσαμο θα αναζωογονήσει έναν άνδρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται για «όλα τα προβήματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από μια διαταραγμένη κατάσταση του νευρικού συστήματος».

«Η λέξη Balm είναι συντομογραφία του Balsam, του αρχηγού των γλυκών μυρωδιών. 

Τον 17ο αιώνα ήταν το κύριο συστατικό για το νερό που παρασκεύαζαν οι Καρμελίτες καλόγεροι, eau de Melisse des Carmes. 

Το διάσημο Carmelite Water αποτελείται από Melissa officinalis που έχει υποστεί επεξεργασία σε αλκοολούχα ποτά με αγγελική, μοσχοκάρυδο και άλλα φαρμακευτικά φυτά σε μια προσεκτικά προστατευμένη φόρμουλα που μπορεί ακόμα να αγοραστεί στα γερμανικά φαρμακεία για στομαχικές διαταραχές.

Η Melissa officinalis είναι μέλος της οικογένειας των δυόσμων (lamiaceae), η οποία περιλαμβάνει πολλά από τα κλασικά μαγειρικά βότανα όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, η μέντα, το δεντρολίβανο και παρόμοια με αυτά είναι υπέροχα στην κουζίνα. 

Μια υπέροχη γευστική εμπειρία το πέστο μελισσόχορτου! https://thalli.gr/pesto-μελισσόχορτου/

Ο John Gerard βοτανολόγος του 16ου αιώνα έγραψε “Κάνει την καρδιά χαρούμενη και ενισχύει τα πνεύματα”.

Τα φύλλα μελίσσας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του στρες και για να βοηθήσει στον ύπνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων ήπιων πεπτικών διαταραχών, όπως φούσκωμα και μετεωρισμός.

Παραδοσιακά, το βάλσαμο λεμονιού χρησιμοποιήθηκε ως ένα ήπιο ηρεμιστικό και αγχολυτικό, αν και αρκετές φορές το βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε για τα ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα με συγκεκριμένες βελτιώσεις στη μνήμη (Kennedy et al., 2002b). 

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται συχνά σε φαγητά στα οποία χρησιμοποιείτε λεμόνι, στις θεραπευτικές χειμωνιάτικες σούπες, στους φρέσκους χυμούς και σε μορφή πάγου στις σπιτικές λεμονάδες.

Εδώ είναι τα τρεχούμενα νερά εδώ είναι ο κήπος, εδώ βουίζουν οι μέλισσες μες στα κλωνάρια.

Γιώργος Σεφέρης, ΠΡΩΪ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *