Γιασεμί

Jasminum officinale

Αν και τα λουλούδια γιασεμιού (Jasminum officinale) είναι αρκετά θηλυκά και ευαίσθητα, το γιασεμί περιγράφεται συχνά ως ο Βασιλιάς των αποσταγμάτων. Το Γιασεμί είναι ένα φυτό με πολλές ποικιλίες. 

 Η μυρωδιά του, πιθανών έχει περιγραφεί στις βιβλιογραφίες με τα περισσότερα πλεονεκτήματα από οποιαδήποτε άλλο φυτό. Έχει περιγραφεί ως ουράνια μυρωδιά, εξωτική, αισθησιακή, έντονη, ελαφρώς επιθετική, ναρκωτική, μεθυστική, απαλή και ζεστή.

Το όνομα του προέρχεται από το Γαλλικό (jasmin), από τα αραβικά (yasamin) που σημαίνει: δώρο του Θεού. Το Γιασεμί είναι επίσης το εθνικό λουλούδι του Πακιστάν, όπου είναι κοινώς γνωστό ως Chameli

Η μυθική αντίληψη του αρώματος του γιασεμιού προέρχεται ίσως από τη φήμη ότι το άρωμα των λουλουδιών του εμφανίζεται το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Το Γιασεμί βάζει τους ανθρώπους στη διάθεση για αγάπη και ενισχύει τα συναισθήματα και τη σεξουαλική επιθυμία. Λόγο αυτής της ιδιότητας του, διακοσμούσαν τις νύχτες των γάμων.

Μπορεί να είναι γνωστό για τις αφροδισιακές ιδιότητες του, αλλά το αιθέριο έλαιο γιασεμιού χρησιμοποιήθηκε και για θεραπευτικές και θρησκευτικές τελετές λόγω της εντυπωσιακής ποιότητας. Στην Κίνα, το γιασεμί χρησιμοποιήθηκε σε θεραπευτικά δωμάτια για τις αντισηπτικές του ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιο Γιασεμί έχει συνδεθεί από καιρό με τη φροντίδα του δέρματος, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ξηρού αφυδατωμένου δέρματος.

Σήμερα είναι γνωστό για τη βελτίωση του κακού ύπνου. Οι ιδιότητές του ως αποχρεμπτικό, ηρεμιστικό και αντισπασμωδικό σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διάθεσης συχνά βελτιώνει τον ύπνο.

Διάσημο το  ετήσιου Φεστιβάλ γιασεμιού που φιλοξενείτε στη Grasse, μια μικρή πόλη της Προβηγκίας, κρυμμένη στις κορυφές των λόφων της Γαλλικής Ριβιέρας. 

Το γιασεμί μπορεί να είναι ένα μικρό λουλούδι, αλλά η δύναμη του ουράνιου αρώματός του – καθώς και τα υπέροχα αρώματα άλλων ανθών που καλλιεργούνται στη πόλη, όπως τριαντάφυλλα, μιμόζα, λεβάντα και άνθη πορτοκαλιού – έχει προσελκύσει τις καλύτερες “μύτες” στον κόσμο, δημιουργώντας μια βιομηχανία μοναδικών αρωμάτων. 

Κάθε καλοκαίρι, για τρεις γλυκιές αρωματικές μέρες, η Grasse αποτίει φόρο τιμής στο υπερβολικό στιλ του λουλουδιού που διαμόρφωσε το πεπρωμένο της πόλης για αιώνες. Τρεις μέρες με το άρωμα του γιασεμιού…

Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει, μένει λευκό το γιασεμί

Γιώργος Σεφέρης
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *