Ιστορία

Η ιστορία των αιθέριων ελαίων συμβαδίζει με την ιστορία της φυτικής ιατρικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μαγικών πρακτικών. Η φυτική ιατρική καθώς και η αρωματοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει μόνο ήπιες ασθένειες ή για βελτίωση της καθημερινότητας.

Στις περισσότερες αρχαίες κουλτούρες οι άνθρωπο πίστευαν ότι τα φυτά είναι μαγικά και για αυτό τα χρησιμοποιούσαν μόνο για τελετές, συχνά ως θυμιατά.

Για αυτό και η λέξη  άρωμα προέρχεται από την λατινική λέξη Perfume, perfume, που σημαίνει μέσω καπνού.

Πρώτοι οι Αιγύπτιοι, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες,

έκαιγαν λιβάνι για θεραπευτικούς σκοπούς, πίστευαν ότι οι θεότητες ενσωματώνονται στο καπνό και στο άρωμα του θυμιάματος του ναού όπου βρίσκονται. Τα αρωματικά φυτά επίσης, χρησιμοποιήθηκαν για να εμβαθύνουν τον διαλογισμό και να καθαρίσουν το πνεύμα.

Ο πάπυρος Ebers  είναι το παλαιότερο γραπτό ιστορικό Αιγυπτιακής χρήσης για την χρήση αρωματικών φυτών, το χειρόγραφο αυτό περιέχει ξόρκια και αρκετά έλαια αρωματοποιίας και θυμιάματα.

Το λιβάνι επίσης θεωρήθηκε το  άρωμα των Θεών και χρησιμοποιήθηκε στις ιεροτελεστίες καθώς και ως βάση γι αρώματα.

Όταν οι Εβραίοι εγκατέλειψαν την Αίγυπτο γύρο στο 1240π.Χ. πήραν μαζί τους τη γνώση και την πρακτική της αρωματοποιίας στο Ισραήλ. Στους ναούς τους υπήρχαν δύο τύπους βωμών, ένας για τις τελετές και ένας για τα θυμιάματα.

Οι Βαβυλώνιοι, Οι Μυκηναίοι και πολλοί λαοί σε όλο το κόσμο χρησιμοποιήσαν τα αρωματικά φυτά για να τιμήσουν Θεότητες αλλά και για θεραπευτικές και καλλυντικές χρήσεις. 

Όλοι οι λαοί που ασχοληθήκαν με τη χρήση των αιθέριων ελαίων φαίνεται πως είχαν βαθιά γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των αντίστοιχων φυτών.

Οι  Κινέζοι είναι πιθανό να γνώριζαν νωρίτερα από τους Αιγυπτίους τα μυστικά της αρωματοθεραπείας. Οι γνώσεις αυτές πέρασαν αργότερα στους Έλληνες και από αυτούς στους Ρωμιούς.

Ο Ιπποκράτης(460-370π.Χ), γνωστός ως πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, 2.500 χρόνια πριν έλεγε ότι «το κλειδί για την καλή υγεία έγκειται στην ύπαρξη καθημερινού αρωματικού λουτρού και αρωματοθεραπείας».

Ο Θεόφραστος(372-287π.Χ), συνέγραψε το έργο Περί Φυτών Ιστορίας στο οποίο κατέγραψε και ταξινόμησε 550 φυτά, έπειτα

Ο Διουσκουρίδης(40-90μ.Χ) ο πατέρας της φαρμακολογίας με το Περί ύλης Ιατρικής, το οποίο περιλαμβάνει κατατάξει τον φυτών ανάλογα με τις θεραπευτικές ιδιότητες τους.

και έπειτα ο Γαληνός(129-199μ.Χ)ακολουθώντας τα συγγράμματα του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη διέκρινε τα αρωματικά φυτά σε απλά και σύνθετα.

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης του 4ου αιώνα μ.Χ. σημείωσε ότι τα φυτά έχουν ψυχή.

Το πρώτο αιθέριο έλαιο, που αποστάχθηκε με πρωτόγονο τρόπο, ήταν το τερεβινθέλαιο που βγαίνει από το ρετσίνι των κωνοφόρων δένδρων.

Για να εξάγουν τα αιθέρια έλαια από τα άνθη, τα φύλλα και ρίζες, τοποθετούσαν τα φυτικά αυτά τμήματα μέσα σε δοχεία, που περιείχαν λίπος εκλεκτής ποιότητας και τα άφηναν στον ήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Με την αφαίρεση του λίπους, το προϊόν  που παρέμενε ήταν μια αρωματική αλοιφή.

Η πρώτη λεπτομερής περιγραφή απόσταξης αιθέριων ελαίων, ανήκει στον Καταλανό γιατρό Fernald de Villanova (1235-1311). Η απόσταξη, ως μέθοδος παραλαβής αιθέριου ελαίου από τα φυτά, με τη βοήθεια της θερμότητας, πραγματοποιήθηκε από τονΕλβετό Θεόφραστο Παράκελσος(1493-1541) , μεγάλος αλχημιστής, φαρμακοποιός, φιλόσοφος

Τελικά, οι βοτανικές πρακτικές και η αρωματοποιία είχαν μια πτώση καθώς οι τάσεις μετατοπίστηκαν, και από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, τα αιθέρια έλαια αντικαταστάθηκαν από χημικές ουσίες στην ιατρική. Μέχρι τον 20ό αιώνα, τα αρώματα και τα καλλυντικά περιέχουν κυρίως συνθετικό άρωμα, το οποίο ήταν φθηνότερο και ευκολότερο να παραχθεί. Ενας γάλλος χημικός, Rene-Maurice Gattefosse, ήταν υπεύθυνος για την αναζωογόνηση της χρήσης των αιθέριων ελαίων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Μετά από ένα ατύχημα στο εργαστήριο του, ένα μεγάλο έγκαυμα στο χέρι του όπου άρπαξε το πλησιέστερο μπουκάλι υγρό, το οποίο ήταν το  λάδι λεβάντας. Έκπληκτος από την ταχεία επουλωτική επίδραση του ελαίου, αφιέρωσε το υπόλοιπο της καριέρας του στη μελέτη αιθέριων ελαίων και ονόμασε την ανακάλυψη του αρωματοθεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *