Το πρόβλημα με το πλαστικό

Αν και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο πλαστικό είναι στον ωκεανό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στον ωκεανό κάθε χρόνο. 

Αυτά τα πλαστικά έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Σκεφτείτε απλώς για όλα τα πλαστικά είδη που χρησιμοποιείτε καθημερινά: την οδοντόβουρτσα που παίρνετε το πρώτο πράγμα το πρωί, το δοχείο στο οποίο έρχεται το μεσημεριανό σας ή το μπουκάλι από το οποίο πίνετε νερό μετά την προπόνηση σας.

Όλα αυτά τα πράγματα χρησιμοποιούνται και, τελικά, απορρίπτονται. Πολλά πλαστικά προϊόντα είναι είδη μιας χρήσης που έχουν σχεδιαστεί για να πετιούνται, όπως μπουκάλια νερό, καλαμάκια, πλαστικά ποτήρια κ.λπ, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται γρήγορα. Εάν αυτά τα απόβλητα δεν απορρίπτονται ή διαχειρίζονται σωστά, μπορούν να καταλήξουν στον ωκεανό.

Σε αντίθεση με άλλα είδη απορριμμάτων, το πλαστικό δεν αποσυντίθεται. Αυτό σημαίνει ότι το πλαστικό μπορεί να κολλήσει επ ‘αόριστον, προκαλώντας καταστροφή στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Καθώς το πλαστικό πετιέται γύρω, μεγάλο μέρος του χωρίζεται σε μικροσκοπικά κομμάτια, που ονομάζονται μικροπλαστικά.

Photo: Brian Yurasits

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό για πολλούς ανθρώπους όταν σκέφτονται τα μικροπλαστικά είναι οι μικρές χάντρες που βρίσκονται σε μερικά σαπούνια και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αλλά τα μικροπλαστικά περιλαμβάνουν επίσης κομμάτια από αυτά που κάποτε ήταν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Οι μικροΐνες, που απορρίπτονται από συνθετικά ρούχα ή δίχτυα ψαρέματος, είναι μια άλλη προβληματική μορφή μικροπλαστικού. Αυτές οι ίνες, τα σφαιρίδια και τα μικροπλαστικά θραύσματα μπορούν όλοι να απορροφήσουν επιβλαβείς ρύπους όπως φυτοφάρμακα, βαφές και τα απελευθερώσουν αργότερα στον ωκεανό!

Photo: Ishan @seefromthesky

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *