Τσουκνίδα

Urtica urens και Urtica pilulifera

Από τον Ιανουάριο σε όποιο λιβάδι ή δάσος και αν περπατάμε θα τη συναντήσουμε. Και αν μας προκαλεί να την αποφύγουμε με τα αυτές τις κνηστικές τρίχες που στέκονται στα φύλλα της, μόνο καλό μας κάνουν. Κυρίως για αυτούς που πάσχουν από αρθρίτιδες και τενοντίτιδες.

Από την αρχαιότητα την αγαπούν για τη γεύση της αλλά και τις θεραπευτικές ιδιότητες της! Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε για τα δαγκώματα των σκύλων, τις γάγγραινες, ως θεραπευτικό της στοματικής κοιλότητας και βρασμένη με μέλι για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων. Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι η τσουκνίδα και ο υάκινθος φέρνουν προστασία, ευτυχία, αγάπη και πάθος

Πιστεύτε ακόμη ότι η τσουκνίδα έχει διεγερτικές ιδιότητες και θεωρείτε το φυτό της νεότητας. Σήμερα τρώμε τους τρυφερούς βλαστούς της σε σαλάτα ή ακόμη ψημένοι όπως το σπανάκι.

Η τσουκνίδα απορροφά τα μέταλλα του εδάφους και για αυτό είναι διάσημο τονωτικό ρόφημα κατά της αναιμίας. Σε κατάπλασμα, χρησιμοποιείτε για τις αρθρίτιδες και την ισχιαλγία.

Διάσημη στη μαγειρική, μιας και η τσουκνιδόπιτα κερδίζει συνεχώς θέση στις διαλεκτές γεύσεις των πιάτων. Συνταγή τσουκνιδόπιτας: https://thalli.gr/category/votana/μαγειρική/

Μια μυρωδάτη κυρία στα λιβάδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *