Ένα τυρόψωμο από το De agri cultura

(daphne) Laurus

H ευγενής δάφνη, είναι το δέντρο του οποίου τα κλαδιά χρησιμοποίησε ο αγγελιοφόρος θεός Ερμής χτυπώντας τα με ένα ραβδί ροδιάς για να εφεύρει την τέχνη της φωτιάς. 

Ο πρώτος Έλληνας ποιητής Ησίοδος,  ήταν ένας κοινός βοσκός του Απόλλωνα μέχρι που οι Μούσες τον πλησίασαν και του έδωσαν ένα κλαδί δάφνης, έτσι  του χάρισαν μια θεϊκή φωνή και τον μυούν στη τέχνη. 

Επίσης, κατά την ελληνική θρησκευτική παράδοση, οι νικητές των αγώνων στους Δελφούς λάμβαναν στεφάνια από φύλλα δάφνης. Το έθιμο υιοθετήθηκε αργότερα από Ρωμαίους στρατηγούς που φορούσαν στέμμα από Δάφνες αντί για μετάλλια. 

Η οξύτητα των φύλλων της δάφνης πίστευαν ότι αποκρούει τους κεραυνούς και την κακή μαγεία, με αυτό το τρόπο προστάτευαν  τις  αποστολές για τους αυτοκράτορες και τους πολεμιστές από την καταστροφή των επιβλαβών βακτηρίων. 

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η δάφνη ήταν το μόνο φυτό που δεν χτύπησε ποτέ κεραυνός και γι’ αυτό ο πρώην Ρωμαίος αυτοκράτορας ‘Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος΄ φορούσε πάντα δάφνινο στεφάνι κατά τη διάρκεια καταιγίδων. 

Η Δάφνη έγινε σύμβολο προστασίας και συζυγικής ευτυχίας: εμφανιζόταν σε γάμους, στόλιζε δώρα και λαμβανόταν σε μορφή σκόνης για να προκαλέσει την ανδρεία. Το λάδι της δάφνης χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους για μασάζ και για να αρωματίσουν το νερό του μπάνιου. 

Ο Πλίνιος συνέστησε να τοποθετούνται μερικά κλωνάρια δάφνης κάτω από το μαξιλάρι τη νύχτα επειδή, πίστευε ότι η ψυχή έφευγε από το σώμα που κοιμόταν.

Στο De agri cultura του, ο Marcus Porcius Cato (95π.Χ – 46π.Χ) δίνει συνταγές για τα ψωμιά, τα τυριά και τα κρασιά που έφτιαχναν οι Ρωμαίοι της εποχής του.

 Ένα από αυτά είναι για ένα τυρόψωμο που ονομάζεται libum:

  • 1 φλιτζάνι ξηρή ρικότα ή τυρί αγρότη 
  • 6 φύλλα δάφνης
  • 2-1 φλιτζάνι αλεύρι αλεύκαστο 
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 αυγό, χτυπημένο

Πολτοποιήστε καλά το τυρί με τα δάχτυλα σε μεσαίου μεγέθους μπολ μέχρι να γίνει μια λεία, χωρίς σβόλους πάστα. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά. Η ζύμη θα είναι μάλλον κολλώδης. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Σχηματίστε δύο στρογγυλά, επίπεδα καρβέλια. Τοποθετήστε στο καθένα τρία φύλλα δάφνης σε ένα λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.

Από το: ANCIENT HERBS – The J. Paul Getty Museum 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *