Ρόδι.

Punica granatum L.

Μαζί με το αμπέλι και το σύκο, το ρόδι ήταν από τα πρώτα καλλιεργημένα φρούτα. Η επιστημονική ονομασία του ροδιού, Punica granatum L., στην πραγματικότητα σημαίνει το «δέντρο της Καρχηδόνας» .

Βοτανικά ορισμένο ως ένα μεγάλο μούρο, κάτω από τον παχύ και ανθεκτικό φλοιό του, το ρόδι αποκαλύπτει ένα πλήθος από σπόρους αρμονικά διατεταγμένους, που περιβάλλονται από έναν ημιδιαφανή και νόστιμο κόκκινο σπόρο.

Υπάρχουν χίλιες διακόσιες ποικιλίες Ροδιού, που έχουν καλλιεργηθεί άλλοτε για την ομορφιά των λουλουδιών, άλλοτε για τον καρπό.

Το ρόδι έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους και θρύλους και έχει αποτυπωθεί με μια μεγάλη συμβολική λειτουργία σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ως το νόημα ζωής, ως σύμβολο θανάτου και σύμβολο γονιμότητας. Στον χριστιανικό κόσμο συμβόλιζε την Εκκλησία, ως κοινότητα πιστών.

Πριν από την άφιξη της ζάχαρης, το σιρόπι ροδιού, όπως άλλων φρούτων, όπως οι χουρμάδες ή τα σταφύλια, ήταν ένα δημοφιλές γλυκαντικό, που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα για την παρασκευή γλυκών φρούτων.

Στην Αγιουρβεδική παράδοση δεν χρησιμοποιούνται μόνο οι σπόροι αλλά και η φλούδα των φρούτων, των λουλουδιών, καθώς και ο φλοιός των ριζών! Κάθε μέρος του φυτού έχει τις δικές του ιδιότητες και, κατά συνέπεια, συγκεκριμένες ενδείξεις: π.χ. ο φρέσκος χυμός θεωρείται ισχυρό τονωτικό, που δρα στο πεπτικό και στο κυκλοφορικό σύστημα.

Στη βοτανοθεραπεία, η χρήση του ροδιού ήταν διάσημη για τον μεγάλο πλούτο σε πολυφαινόλες.

 Μια μελέτη του EPFL ανακάλυψε πρόσφατα ότι το μόριο που είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο της «νεότητας» υπάρχει στο ρόδι.

Σ’ αυτές τις κάτασπρες αυλές όπου φυσά ο νοτιάςΣφυρίζοντας σε θολωτές καμάρες, πέστε μου είναι η τρελή ροδιάΠου σκιρτάει στο φως σκορπίζοντας το καρποφόρο γέλιο τηςΜε ανέμου πείσματα και ψιθυρίσματα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιάΠου σπαρταράει με φυλλωσιές νιογέννητες τον όρθροΑνοίγοντας όλα τα χρώματα ψηλά με ρίγος θριάμβου;

Οδυσσέας Ελύτης «Η τρελή ροδιά»

Φωτογραφία: Gaby Yerden

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *